Kapadokija

by | 17. travnja 2021. | Azija

KAPADOKIJA

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

I eto mene opet u Turskoj! Nije ni čudno jer sam o ovoj zemlji već pisala i svi koji pratite moja putovanja znate da Tursku obožavam i često joj se vraćam.

Unatrag nekoliko godina proljetne praznike provodim na tropskim mjestima diljem svijeta. U to vrijeme posjetila sam Egipat, Katar, Šri Lanku, Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, a ove godine nisam imala baš puno izbora zbog trenutne situacije u svijetu.

Putovanja se u ovo pandemijsko doba razlikuju od prijašnjih, ali itekako su moguća. Međutim, potrebno je puno više vremena oko same organizacije i pripreme istog. Turska je trenutno jedna od rijetkih država na svijetu koja je otvorena za turiste. Tako da nisam dugo razmišljala i kupila avionske karte, doduše u zadnji čas.

Prva dva dana smo proveli u već dobro znanom Istanbulu koji me uvijek iznova oduševi. Posjetili smo i popularni Taht Istanbul čiji su studio i terasa prava poslastica za prekrasne fotografije, za uživanje u nošenju raskošnih turskih haljina i pogledu koji se proteže na cijeli Istanbul. Cijena ulaznice iznosi 150 TL (oko 17e), a u cijenu je uključeno korištenje haljine, slikanje i kava ili čaj. U Istanbulu ima pregršt besplatnih terasa s pogledom no ovo mjesto je posebno iz razloga što se mogu iznajmiti sultanske glamurozne haljine dok druge terase to ne nude.

Osnovne informacije o Kapadokiji 

Sama riječ „Kapadokija“ potječe iz perzijskog jezika, točnije od riječi „Katpaktuja“ što u prijevodu znači „zemlja prekrasnih konja“. Ova je regija poznata po svojim neobičnim oblicima u stijenama koje su nastale kao posljedica triju trenutno neaktivnih vulkana – Guldag, Hasandag i Erdžijes. Nevjerojatna ljepota i dokazi snage prirode na jednom mjestu! Ovdje ima najviše raznih pećina, na stotine crkava u stijenama koje su oslikane predivnim freskama, a mjesto obiluje vilinskim dimnjacima koji su zbog svog izgleda posebno atraktivni. Zaključak, takvo što nisam vidjela i doživjela još nigdje diljem svijeta.

 

Kako stići do Kapadokije?

Budući da sam Istanbul i ostale turske gradove posjetila već nekoliko puta, odlučila sam se na posjet magičnoj Kapadokiji koji mi je već dugo na listi želja. Vjerujem da ste svi čuli za ovu famoznu tursku regiju. Kapadokija se nalazi 730 km od Istanbula, a smještena je u Centralnoj Anatoliji, okružena vulkanskim planinama čije su erupcije u dalekoj povijesti zaslužne za današnji atraktivni izgled regije.

Ukoliko imate koji dan više, odlično je povezati posjet Istanbulu i odlazak u Kapadokiju. Svakako morate prvo stići do Istanbula, a potom letjeti za Kayseri ili Nevshir, dvije zračne luke u tom dijelu Turske. Kad tražite let, preporučujem da zasebno kupite karte. Prva karta npr. Zagreb – Istanbul, a potom zasebno kupite Istanbul – Kayseri ili Nevsehir. Karte je najbolje i najsigurnije rezervirati preko https://www.turkishairlines.com. Letovi za Kapadokiju organizirani su na dnevnoj bazi, a cijene karata kreću se već od 25 eura u oba smjera. Obratite pažnju na uključenu prtljagu kako ne bi bilo dodatnih iznenadnih troškova.

Istanbul ima dvije velike zračne luke. Prva i najpoznatija je https://www.istairport.com. Iz ove su istambulske zračne luke najčešći letovi za Neveshir koji je i bliže središtu Kapadokije, ali cijene karata su nešto više (cca 80 eura na više). Druga istambulska zračna luka https://www.sabihagokcen.aero ima veću ponudu letova unutar Turske i niže cijene. Samo pazite koliko vremena imate za idući let jer se ova zračna luka nalazi na azijskoj strani grada te je poprilično udaljena od samog središta.

Ja sam karte iz Zagreba do Istanbula kupovala u zadnji tren pa su bile relativno skupe (240 eura po osobi), a od Istanbula do Kayseri cijena je bila 40 eura po osobi.

Kayseri je udaljenija zračna luka (75 km do Gorema) pa je cijena taksija oko 50 eura. Napravite rezervaciju u hotelu gdje odsjedate koji nude shuttle busdo samog smještaja po cijeni od 5 do 10 eura po osobi.

Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Kapadokiju?

Zimi je u ovom području izuzetno hladno, a ljeti su temperature oko 35 stupnjeva. Idealno vrijeme za posjet svakako je kasno proljeće i rana jesen. Međutim, let balonom ne ovisi o godišnjem dobu, već o jačini vjetra koji mora biti ispod 7 km po satu. U svako je doba godine Kapadokija prekrasna pa nemojte predugo razmišljati i čekati ukoliko imate prilike za put.

Gdje se smjestiti?

Cijela je ova regija mala, proteže se na površini od 80 km2. Tri su najpoznatija mjesta Urgup, Uchisar i Goreme, smješteni relativno blizu pa se mogu obići bez problema. Najpoznatije mjesto svakako je Goreme zbog prekrasnih terasa i hotela u pećinama koji izgledaju nestvarno. Trenutno su cijene svega izuzetno niske, a to nije ni zaobišlo ugostiteljske objekte. Ako guglate smještaj u Kapadokoji, naići ćete na neke poznate hotelske objekte poput Sultan Cave Suite, Kelebek Hotel, Koza Hotel, Musem Hotel i drugi. Cijene ovih smještaja sežu i do 300 eura po noćenju za dvije osobe, ali sada su puno niže. Točne cijene u određene datume potražite na www.booking.com.

Mi smo odsjeli u Henna Konak Hotelu (https://www.hennahotel.com/en) koji prema kritikama mnogih putopisnih časopisa ima najvišu ocjenu za prekrasnu terasu i još bolji pogled. Mi smo posjetili mnoge hotele (više-manje svi su otvoreni za fotkanje ili ručak) i primijetila sam da su hoteli izuzetno slični ili čak isti. To su zapravo kuće koje su pretvorene u hotelske sobe ili pak kamene pećine koje su domaćini prenamijenili u hotelske objekte. Najviše su cijene svakako u hotelu koji je u izvornom obliku vilinski dimnjak. Mjesto Goreme preporučila bih kod odabira lokacije jer se sve turistički važne točke nalaze upravo ovdje.

Što posjetiti? Koliko dana je potrebno za obilazak Kapadokije?

Vjerujem da su svima nama prva asocijacija na Kapadokiju baloni. Uhvatiti let balonom kad ste ovdje nekoliko dana prava je lutrija jer vremenski uvjeti moraju biti savršeni. Na stranu balon, ovo mjesto obiluje prirodnim ljepotama pa se ima što raditi. Tri do četiri dana sasvim su dovoljna za obilazak i razgledavanje, a ukoliko imate koji dan viška, ljeti ga možete iskoristiti brčkanjem u hotelskom bazenu.

Izlete ne morate rezervirati prije puta. Kada stignete tamo, na svakom su koraku turističke agencije koje nude pregršt izleta. Cijene su trenutno ispod prosjeka pa je ovo još jedan razlog zašto je pravo vrijeme za putovanje. Usporedbe radi, cijena leta balonom je u uobičajeno vrijeme između 200 i 300 eura. Sada se cijene kreću od 50 pa do 100 eura. Cijene ostalih tura i izleta kreću se od 30 do 50 eura, ovisno što se izabere. I ne zaboravite, cjenkanje je dobrodošlo ako želite još manje platiti.

Mi smo s agencijom bili na crvenoj turi koja uključuje doline, muzeje, organizirani ručak, prijevoz i izvrsnog vodiča. Cijena ove ture je 40 eura.

Što smo posjetili?

  1. Uchicar dvorac
  2. Goreme open air museum
  3. Pašabag dolina
  4. Kybele (tvornica ručno rađenih glinenih posuda)
  5. Pigeon dolina (Pigeon valley)
  6. Ljubavna dolina (Love valley)

Uz crvenu, postoji i zelena tura koja uključuje i planinarenje te traje duže. Nama vrijeme nije bilo naklonjeno pa smo radije uzeli crvenu. Neki od izleta uključuju posjet jednom od podzemnih gradova, vožnju starim autima, jahanje konja te posjet drugim dolinama (Red valley, Zelve valley, Imagination valley, Sword valley i druge).

Turci ne bi bili Turci da ne nađu način kako zaraditi, a da turisti pritom budu zadovoljni. Jedno je takvo mjesto trgovina tepiha „Sultan carpets“ (https://www.instagram.com/sultan_carpets/) koja je pretvorena u instagramsko mjesto za fotkanje. Cijena ulaznice je 75 eura u što je uračunato iznajmljivanje jedne haljine i korištenje prostora koji je naprosto famozan.

Kakva je ugostiteljska ponuda?

Poput cijele Turske, i Kapadokija ima bogatu kulinarsku ponudu. Hrana je ista ili slična tradicionalnoj turskoj kuhinji, a izdvojila bih „Pottery Kebap“ koji oni predstavljaju kao specijalitet koji vrijedi probati. I zaista su u pravu!

Restorana ima na svakom koraku, cijene su više nego pristupačne, a usluga je odlična. Neki od zvučnih imena restorana su „Seten restoran“ koji se nalazi u hotelu Mithra, a jedan od poznatih restorana u ovoj regiji također je „Rox Cappadocia“ koji je trenutno zbog renovacije bio zatvoren. Uglavnom, nema straha od gladi i žeđi! Ponuda je ogromna i sigurna sam da će svatko od nas pronaći ono što mu odgovara.

Shopping svakako obavite u Istanbulu. U Kapadokiji se kupuju suveniri, glinene posude, magneti, ručno rađene torbe i slično. Ostale ponude nema. Sve je u njihovu autentičnom stilu.

Za kraj

Osam dana provedenih u Turskoj prošlo je jako brzo, ali dojmovi su se slegli tek sada. Prekrasna zemlja, predivna i nestvarna mjesta, a blizu Europe i lako dostupna. U pet dana provedenih u Kapadokiji vrijeme nam nije baš išlo na ruku pa svima preporučujem da ovaj izlet planirate krajem proljeća ili početkom jeseni kada su temperature ipak nešto više.

Kako upoznajem Tursku sve više, čvrsto tvrdim da je to zemlja velikih kontrasta i još puno neistraženih područja. Sve sam veći zaljubljenik u tu zemlju i sigurna sam da ću je posjetiti još mnogo puta.

Troškovi putovanja – ISTANBUL – KAPADOKIJA (8 dana za dvije osobe)

Let avionom: Zagreb – Istanbul – Zagreb 480 eura

Istanbul – Kayseri – Istanbul 100 eura

Smještaj: 7 noćenja 300 eura

Javni prijevoz: cca 100 eura

Izleti: 100 eura

Osobni trošak: zavisi o vašem poimanju putovanja i vašem budžetu

Viza: nije potrebna

PCR test: potreban za ulazak u državu (400 kn po osobi s prijevodom na engleski)

HES CODE: potreban za ulazak i boravak u Turskoj

https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/hes-eng.html

Period putovanja: travanj 2021.

Kamera: Nikon Z6

Još dodatnih informacija potražite na Instagram profilu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi putovanja možete me kontaktirati, a ja ću se potruditi odgovoriti vam što detaljnije.

Sretna sam ako vam je ovaj putopis od pomoći za kreiranje vašeg sljedećeg putovanja.

Hvala vam na čitanju,

S ljubavlju,

Martina