Organizacija i planiranje putovanja

by | 25. ožujka 2021. | Lifestyle

KAKO JEDNOSTAVNO ORGANIZIRATI SAMOSTALNO PUTOVANJE?

U ovom ću vam postu pobliže objasniti kako i na koji način organizirati samostalno putovanje iz snova, a da vam ne zadaje muke. Moram napomenuti da planiranje putovanja iziskuje podosta vremena i volje. U ovome ću vas blogu provesti kroz meni najvažnije točke na koje uvijek pazim kad je u pitanju bilo kakva organizacija puta. Sama sam isplanirala više od 30 putovanja iz kojih sam na svojim greškama naučila puno.

Pa krenimo.

  1. ODLUKA

Prvo i najvažnije zapravo je odlučiti da vi to zaista želite i da ste spremni putovati sami. Kada ste čvrsto odlučili da počinjete istraživati svijet, napravili ste prvi i najvažniji korak ka ostvarenju svojeg cilja.

  1. OSOBA ILI DRUŠTVO KOJE PUTUJE SA MNOM

Ovo je možda jedan od najvažnijih koraka u organizaciji putovanja. Bitno je uskladiti želje i očekivanja da bi se svi zajedno proveli dobro. Ja putujem sa svojim suprugom što mi olakšava svaki korak jer smo bliski, imamo zajednički budžet te vrlo slične želje i ideje oko putovanja. Ako vas putuje više, u grupi, važno je detaljno razraditi plan puta od financija do mjesta koja ćete posjetiti.

  1. ODREDITI DATUME I LOKACIJU

Treći je korak uskladiti datume s društvom s kojim putujete. Zašto je to važno? Zbog odabira lokacije i avionskih karata. Ja unaprijed znam kada putujem, tj. znam kada imam godišnji ili slobodne dane pa prema tome biram i lokaciju. Ukoliko imam samo nekoliko dana, odabirem bližnje destinacije. Za vrijeme ljetnih i zimskih praznika, kada mi vrijeme to dopušta, planiram duži i dalji put. Da se nadovežem, prema količini slobodnih dana možete lakše krenuti u izradu plana puta.

  1. KOLIKO SAM NOVCA SPREMAN IZDVOJITI

Mnogi od vas prvo pomisle: „Ah putovanja su skupa i trebam izdvojiti veliku sumu novca.“ Ovo može biti istinito, i ne mora. Kamo god da se uputimo, svjesni smo da to košta. Nijedno putovanje nije besplatno, ali ono može biti skuplje ili jeftinije. Naravno, zavisi i o željenoj destinaciji. Kada putujem preko oceana ili izvan Europske unije, znam da će me taj put u konačnici koštati više nego kada putujem u susjednu zemlju. Ovo je samo jedan od primjera. Cijena, naravno, zavisi o smještaju, avionskoj karti, a ponajviše o vašem načinu života. Ako birate hotele s 5 zvjezdica, ako se vozite taksijem cijelo putovanje, ako jedete u restoranima s Mischelin zvjezdicama, onda ne možete očekivati da će vas put koštati malo. U konačnici, veći dio budžeta kreiramo sami.

  1. AVIONSKE KARTE I AERODROMI

Ja sve avionske karte tražim na stranici https://www.skyscanner.net. U tražilicu upišete polaznu zračnu luku i finalnu destinaciju. U toj aplikaciji volim što pokazuje već unaprijed po datumima cijene, od najjeftinije ili najskuplje (zelena, žuta, crvena boja). Kad nađem željenu kartu, uvijek je kupujem na originalnoj stranici te kompanije, a ne preko posrednika koje Skyscanner nudi. Često budu karte mrvicu jeftinije, ali u slučaju otkazivanja ili nemogućnosti putovanja oni ne odgovaraju ni za što. Zato uvijek radije platim 20-50e više (zavisi o destinaciji) pa sam sigurna u vezi s bilo kakvom promjenom.

Najčešće letimo iz Beča i Budimpešte. Rjeđe se tu nađe i zračna luka Zagreb. Beč i Budimpešta nude veliki broj niskobudžetnih letova koji su za kraće relacije, npr. unutar Europe savršeni. Za Atenu smo letjeli za 9,90e, na Mallorcu za 19e, u London za 35e, u Rim za 40e itd.

Dakle, ono najvažnije kod traženja letova jest višestruko pretraživanje. Ukucajte različite zračne luke koje su u vašoj blizini jer se cijene doista razlikuju i po nekoliko stotina eura. Kada izračunate trošak puta do npr. Beča, najčešće ispadne da smo i dalje u debelom plusu što se tiče avionskih karata. Jednom riječju, budite fleksibilni. Sigurna sam da je svakome od nas najvažnije uštedjeti i platiti kartu što povoljnije. I da, to se može.

  1. SMJEŠTAJ

Smještaj u 90% slučajeva rezerviram preko www.booking.com. Tražilica je pregledna, možete tražiti po kategorijama. Lokacija smještaja, hosteli, hoteli, privatni apartmani, visina cijene, uključeni obroci, besplatan prijevoz do zračne luke, veličina i opremljenost sobe i još mnoštvo drugih informacija koje po željama i potrebama kreirate sami.

Meni je smještaj osobno važan. Od svega mi je najvažnija lokacija (da je u blizini gradskog središta ili da ima dobru povezanost javnim gradskim prijevozom) kako ne bismo gubili puno vremena i novca na vožnju.

  1. PLAN I SADRŽAJ PUTA

U današnje vrijeme zaista je lako organizirati plan i sadržaj puta. Ukucajte u Google što posjetiti, koje su najvažnije atrakcije toga mjesta. Skinite Google map (ukoliko nemate internet) zbog lakšeg kretanja i pronalaženja autobusnih i tramvajskih stanica. Od svega ponuđenoga odaberite što taj dan i dane koji dolaze želite posjetiti. Ja okvirni plan puta radim doma, tj. prije puta istražujem atrakcije pojedinog mjesta. Međutim, iz iskustava mogu reći da se u 99% slučajeva plan mijenja. Svaki grad ili država ima svoju priču. I često je jako teško svaki detalj predvidjeti unaprijed. No to je jedan od razloga zašto ja volim samostalna putovanja.

  1. INFORMIRAJTE SE O PRAVILIMA DRŽAVE U KOJU PUTUJETE

Ukoliko putujete Europskom unijom i sami ste član europske zajednice, nema razloga za brigu i stres. Sve što morate ponijeti sa sobom jest osobna iskaznica i kreditne kartice. Za sve ostalo ćete se lako snaći jer su pravila zapravo ista ili slična u svim članicama EU.

Ako planirate put izvan EU ili se spremate na drugi kontinent, vrijeme pripreme postaje nešto duže i zahtjevnije. Prvo i najvažnije, provjerite imate li valjanu putovnicu, najmanje još 6 mjeseci. Drugo, provjerite vizni režim na stranicama ministarstva. Za neke države vizu aplicirate online, dok za neke treba osobno posjetiti ambasadu s hrpom dokumenata, a na vizu se treba čekati i do nekoliko tjedana.

Što se novca tiče, jedno je pravilo. Što je država gdje putujete siromašnija, ponesite više gotovine. U razvijenim zemljama gotovo se sve plaća karticama i nema problema oko toga. Nasuprot tome, u državama poput Kube, Egipta, Tanzanije, Šri Lanke i mnogih drugih najbolje prolazi gotovina jer često nemate ni priliku podizanja novca s bankomata ili pak su izuzetno visoke provizije. Dobro je provjeriti preferiraju li u državi u koju putujete više euro ili dolar. Ja uvijek imam obje valute.

Dobro je i provjeriti koje je godišnje doba u vašoj željenoj destinaciji kako vas ne bi zatekle kiše, oluje ili neke druge vremenske neprilike.

  1. KOJE SU PREDNOSTI SAMOSTALNOG PUTOVANJA?

Samostalno putovanje je za sve vas koji volite sami raspolagati svojim vremenom. Prednost je da sami kreirate svaki dan, svaki sat, svaki detalj upravo onako kako to vama odgovara. I naravno, uložite li malo više vremena u sveukupnu organizaciju, možete uštedjeti veliku svotu novca koju u protivnom plaćate agenciji za uslugu koju pruža. Ja volim slobodu kada sam negdje, volim sama kreirati sadržaje jer na taj način najviše učim i upoznajem kulturu zemlje na jednoj višoj i dubljoj razini. Vjerujem da svi vi koji sada ovo čitate gajite ljubav prema otkrivanju novih mjesta i svakako želite putovati još više, kvalitetnije i jeftinije. Upravo u tome leži odgovor na pitanje zašto da putujemo sami, pritom mislim u vlastitom aranžmanu.

  1. ODVAŽITE SE I OTKRIVAJTE SVIJET

Putovanja su jedna vrsta ovisnosti. Kada postepeno otkrijete sve čari i magiju koje ona nude, iz dana u dan ćete se zaljubljivati i željeti putovati sve više i više. A i znanstveno je dokazano da putovanja utjeću na kvalitetu života. Uče nas mnogo ćemu. Iskusite to. Što prije.

Krenite danas. Krenite sada.

 

Ovo je ukratko moj vodič za samostalno putovanje koji sam izgradila na osnovi mnogobrojnih samostalnih putovanja.

Međutim, jednog morate biti svjesni. Nijedno putovanje ne može se isplanirati 100% pa probajte biti otvoreni za nove izazove koji se uvijek pojave kad ih najmanje očekujemo.

 

Nadam se da vam je ovaj vodič od pomoći. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi organizacije putovanja, možete me kontaktirati, a ja ću se potruditi odgovoriti vam što detaljnije.

Sretna sam ako vam je ovaj vodič pomogao u kreiranju vašega sljedećeg putovanja.

 

Hvala vam na čitanju,

S ljubavlju,

 

Martina