Tajland, Malezija i Singapur

by | 11. svibnja 2021. | Azija

Sjećam se novogodišnje noći s 2019. na 2020. godinu. Damir i ja imali smo svirku cijelu noć, a ujutro u 10 sati krenuli smo za Budimpeštu odakle smo letjeli za Dubai pa kasnije za Bangkok.

Tajland mi je oduvijek bio na listi želja, a sada se konačno i ostvario. Imali smo dva tjedna na raspolaganju pa sam svaki dan htjela potpuno iskoristiti. Misao u glavi koja se motala cijelo vrijeme je: „Ako već letimo toliko daleko, bilo bi šteta ne posjetiti još poneku susjednu državu.“ U ovom slučaju to su Malezija i Singapur.

Ovo putovanje izdvojila bih kao jedno od zanimljivijih i sadržajnijih: 15 dana, 4 države, 5 gradova, 8 avionskih letova i još mnoštvo doživljaja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

Pa krenimo redom. Letjeli smo aviokompanijom „Emirates“ iz Budimpešte do Bangkoka s presjedanjem u Dubaiju u trajanju od 8 sati, što meni nije teško palo. Cijena povratne karte iznosila je 650 eura po osobi jer smo letjeli u udarno vrijeme. U Dubai smo stigli navečer i munjevitom brzinom taksijem stigli do grada gdje smo uhvatili zadnji show Dubai fontana. Zamislite novu godinu započeti na takvom mjestu! Srce mi je lupalo od radosti i veselja. U Dubaiju smo još uspjeli popiti kavu i prošetati te smo se vratili na aerodrom gdje nas je čekao još jedan prilično dugački let za Bangkok u trajanju od 6 sati i 30 minuta.

Hrvatskim državljanima potrebna je viza za ulazak u Kraljevinu Tajland koja se aplicira u Zagrebu u tajlandskom konzulatu https://thaiconsulate.hr. Na ovoj stranici možete pronaći sve potrebne informacije o cijenama i različitim tipovima viza. Svakako zatražite izdavanje vize koji tjedan ranije. Mi smo tada tražili turističku vizu s „multi entry“ jer smo se iz Singapura vraćali u Bangkok odakle smo letjeli natrag u Budimpeštu. Cijena te vize je 60 eura po osobi.

Kad smo stigli u Bangkok, sjećam se tropske klime i vlage u zraku, gužve na aerodromu, traženje mjenjačnice, taksija… No to je onaj osjećaj sreće kada se stigne u novu državu i k tome na drugom kraju svijeta!

Cijena taksija do središta grada iznosila je 20 eura, ali računajte da je aerodrom poprilično udaljen od grada, a i sam grad dom je više od 10 milijuna stanovnika.

BANGKOK

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

U glavnom gradu Tajlanda ostajemo tri dana. To je svakako premalo vremena da se sve obiđe, a s drugog gledišta, u tri dana može se puno zanimljivosti vidjeti ako se pametno organizira. Mene je taj grad u početku zbunjivao jer je ogroman, a središte grada (kao u europskim gradovima) gotovo da ni ne postoji. U tom kratkom vremenskom periodu posjetili smo dosta znamenitosti koje se ne smiju propustiti ukoliko ste ovdje. Unatoč kaotičnom prometu, zagađenom i vlažnom zraku, sadržaj koji ovaj grad nudi bogat je i vrijedan posjeta.

Navest ću najvažnija odredišta u Bangkoku:

 1. Velika palača (Grand palace)
 2. Wat Pho (Hram ležećeg Bude)
 3. Wat Arun (Hram zore)
 4. Mae Klong Railway Market (tržnica kojom prolazi vlak)
 5. Kineska četvrt (Chinatown)
 6. Soi Cowboy (ulica za noćne izlaske)
 7. Siam Paragon (raj za shopping)
 8. Lebua Sky Barna 63 katu (poznato mjesto iz filma Mamurluk)
 9. Khao San Road

 

Kretanje po Bangkoku uzrokuje glavobolju pa preporučam kombinaciju taksija i njihovog domaćeg prijevoznog sredstva „tuk-tuk-a“ koji prije svega nudi jedinstveni doživljaj. Hrane ima na svakom koraku, od ulične pa do svjetski poznatih restorana. Food marketi popularna su mjesta na Tajlandu. Za svega par kuna možete probati razne vrste roštilja, tajlandski pad-thai i voće na sto načina.

U Bangkoku smo proveli četiri aktivna i nezaboravna dana pa je bilo vrijeme za odmor na plaži.

KRABI

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

Unutar cijele Azije ima bezbroj niskobudžetnih letova, a jedna od najvećih aviokompanija toga tipa je Air Asia koja nudi na stotine destinacija po izuzetno niskim cijenama. Let Bangkok – Krabi traje oko sat vremena, a cijena karte s prtljagom iznosila je 30 eura.

Oduvijek sam sanjala o tajlandskim palmama, plažama, zalascima sunca… To mjesto doista izgleda uživo kao i na fotografijama. Zapravo, uživo je ljepše. Krabi je popularna turistička regija koju posjećuju milijuni turista godišnje. Cijelo mjesto podređeno je turizmu pa dobrih hotela, restorana i ostale ponude za nas „zapadnjake“ ne nedostaje. Cijene hotela na ovom su prostoru nešto više, ali za 50 eura po noćenju nađe se pristojan hotel za dvije osobe s uključenim doručkom.

Ovo mjesto obiluje nestvarno lijepim plažama, toplim i čistim morem. Neke od poznatijih plaža su Ao Nang Beach i Railay Beach do koje se može stići samo drvenom brodicom čija je cijena oko 3 eura po osobi.

PHI PHI ISLAND

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

Krabi je odlično povezan s mnogim tajlandskim otocima. Ja sam imala želju posjetiti Phi Phi Island koji je 2004. godine zadesio razorni tsunami. Cijena trajekta je oko 20 eura, a vožnja traje malo manje od dva sata. Sama vožnja bila je doživljaj jer smo prolazili pokraj bezbroj malih otočića od kojih su neki i u privatnom vlasništvu. Dolazak na otok za mene je bio kao dolazak u raj.

Ako se nađete tamo, trajektom se može zaploviti na prekrasno kružno putovanje otocima koji zbog svoje iznimne ljepote nemaju konkurenciju. Obala se ne može mjeriti s ovim bajkovitim otocima. Što se tiče hrane, prijevoza i turističke ponude, sve slično funkcionira kao i na Tajlandu

Valuta na Tajlandu je tajlandski baht (THB). 10 EUR = 373 THB.

KUALA LUMPUR

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

Nakon pet dana odmora i istraživanja tajlandskih otočnih bisera, stižemo u prijestolnicu Malezije – Kuala Lumpur. Letjeli smo također s Air Asiom za 30 eura. Let je trajao oko dva sata. Nakon Tajlanda Malezija se čini kao svemirski moderna zemlja, a još jeftinija. Središte grada u urbanom je i luksuznom izdanju, dok je ostatak grada siromašan i prljav. Do središta grada stižemo s ultramodernim električnim vlakom KLIA express za 15 eura po osobi. To je zapravo bila najskuplja varijanta, ali nismo bili upoznati s jeftinijom. Kad smo se vraćali, vozili smo se autobusom za 0.50 centi.

Grad je prepun luksuznih hotela, a specifični su „roof top pools“ s pogledom na „Petronas Twin Towers“ koji su simbol Malezije. Poznati svjetski hotelski lanci u ovoj su državi najjeftiniji, govorim sa sigurnošću. Noćenje za dvoje sa zavidnim bazenom na 45. katu za 30 eura ne zvuči baš loše. Slažete se?

Ovaj grad nismo previše turistički istraživali, već smo vrijeme provodili na bazenu i u šetnjama središtem grada. O shoppingu da vam uopće ne pričam! Sve redom moderni, ogromni shopping centri. Najpoznatiji se nalazi u sklopu Twinsa, Suria KLCC.

Posjetili smo i siromašniji dio grada koji je na neki način nalik Bangkoku. Tamo se jede za euro, dva.

Kretanje gradom je jednostavno, a cijena karte je 0.20 centi, kamo god da ste pošli.

Malezijska valuta je malezijski ringit (100 EUR = 500 MYR).

 

SINGAPUR

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martina Jakšić Rodiger? (@martina_j_r)

I poslastica za kraj – veličanstveni Singapur! Uz Monako i Vatikan, ovo je treća država koja nema glavni grad. O posjetu ovoj maloj državi dugo sam maštala. Budući da nam je avionska karta bila vezana na Bangkok, iz Kuala Lumpura vratili smo se u Bangkok odakle smo letjeli za Singapur. Let je trajao oko tri sata.

Grad je nestvaran. Uređen, čist, mirišljav, bogat, blještav… Singapurski aerodrom jedan je od najčišćih i najljepših na svijetu, i da, zaista izgleda čarobno, da čovjek poželi ostati tamo!

Do središta grada stigli smo brzo i bezbolno, metroom za 2 eura za 30 minuta. Valuta je singapurski dolar, a za 100 eura dobije se oko 160 SGD.

Središte grada izgleda kao bajka. Sve je toliko savršeno da izgleda pomalo nestvarno. Tek nekoliko sati dovoljno je da se obiđe središte grada.

Što posjetiti?

 1. Marina Bay Sand
 2. Gardens by the Bay
 3. National Orchid Garden

 

Ova mjesta nalaze se na nebeskoj šetnici u samom središtu grada koja je pretvorena u pravu zelenu oazu ovoga modernog grada. Za ovaj krug morate izdvojiti gotovo cijeli dan. Usput postoji mnoštvo atrakcija na kojima smo rado zastali, a u podnožju svjetski poznatog hotela „Marina Bay Sand“ nalazi se i luksuzni shopping centar nalik na Veneciju.

Cijene hrane, pića i atrakcija relativno su visoke. Pa tako za kavu računajte 5 eura, za ručak 25 eura, ali i za „local food“ na marketu treba izdvoji koji euro više.

U šetnji i lutanju gradom zastali smo u jednom restoranu s prekrasnim pogledom, i zamislite, vlasnik tog restorana čovjek je porijeklom iz Hrvatske. Dalje ne moram pričati! Svijet je malen.

Ovo bih putovanje svakako ponovila, s možda još više sadržaja. Međutim, u tom slučaju potrebno je ipak nešto više dana. Sve u svemu, svako od ovih mjesta ostalo je u sjećanju i ima posebno mjesto u mome srcu. Nadam se skorom vraćanju tamo.

Važne informacije za Tajland, Maleziju i Singapur:

 • Tajland: TBH (tajlandski baht)
 • Malezija: MYR (malezijski ringit)
 • Singapur: SGD (singapurski dolar)
 • VIZA: potrebna za Tajland https://thaiconsulate.hr
 • za SINGAPUR i MALEZIJU nije potrebna viza za hrvatske državljane
 • engleski jezik govore svi
 • kreditne kartice prolaze u Maleziji i Singapuru svugdje, dok je na Tajlandu poželjno imati gotovinu

TROŠKOVI PUTOVANJA (pišem za dvije osobe)

Let: 1300 eura

Let unutar država: 200 eura

Viza (za Tajland): 120 eura

Smještaj: cca 800 eura

Putno osiguranje: Wiener godišnje (150 eura)

Hrana, prijevoz, izleti: cca 600 eura

Period putovanja: siječanj 2019.

Svi su ostali troškovi individualne naravi. Ovo su cijene najvažnijih stavki prilikom organizacije puta. Je li povoljno ili nije, procijenite sami. Uspomene i iskustvo stečeni na ovom putovanju nemaju cijenu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi putovanja, možete me kontaktirati, a ja ću se potruditi
odgovoriti vam što detaljnije.
Sretna sam ako vam je ovaj putopis pomogao i inspirirao vas za kreiranje vašega sljedećeg
putovanja.

Ukoliko želite još više informacija pronađite ih na Instagram profilu.

Hvala vam na čitanju,
S ljubavlju,

Martina